Pages Menu
Rss
Categories Menu

Napisany przez dnia Sie 31, 2017 w Informacje | 0 komentarzy

Boom na wypieki

Boom na wypieki

W ostatnich latach możemy obserwować przysłowiowy boom na gotowanie. Blogerzy kulinarni prześcigają się w publikowaniu na swoich blogach różnych unikalnych przepisów na dania i wypieki. Telewizja bombarduje nas programami kulinarnymi typu masterchef, które tylko podsycają zainteresowanie Polaków gotowaniem.

Szczególnie popularne są strony i blogi poświęcone pieczeniu ciast, ciasteczek, tortów oraz innych wypieków. Przygotowanie pysznego wypieku może stanowić dziecinnie proste zadanie jak i być wielkim wyzwaniem – wszystko zależy od rodzaju wypieku.
Wszyscy bardziej zainteresowani pieczeniem ciast i ciasteczek zgodzą się ze mną, że jednym z największych wyzwań jest upieczenie doskonałej bezy. Beza czyli ciasto, ciasteczko lub tort powstały z białek jaj ubitych z cukrem jest strasznie kapryśnym wypiekiem. Niektórzy porównują ją do kobiety. Czasem wyjdzie, a czasem nie. To jednak nie zraża miłośników gotowania przed podejmowaniem prób przygotowania idealnej bezy. Przepis na bezy jest dziecinnie prosty. Wystarczy ubić białka jaj wraz z cukrem na sztywna pianę. Cała trudność w przyrządzeniu idealnej bezy tkwi w procesie jej pieczenia. Jeśli chcemy aby beza była mokra w środku należy piec ją przez krótki okres czasu, ale w bardzo wysokiej temperaturze. Natomiast jeśli beza ma cała pozostać wysuszona należy piec ją dłużej i w umiarkowanej temperaturze.
Podobnie kapryśny w przyrządzaniu pozostaje biszkopt. Biszkopt stanowi podstawę wielu ciast, ale przede wszystkim tortów. Przepis na biszkopt również nie jest trudny, jednak podobnie jak beza biszkopt potrzebuje maksymalnej koncentracji oraz uwagi w momencie wkładania go do piekarnika jak i procesu samego pieczenia. Najlepiej jest stać cały czas przy piekarniku i kontrolować tempo oraz proces jego wzrastania. Testem próby i wytrzymałości dla każdego piekarza jest moment wyciągnięcia foremki z biszkoptem z piekarnika. Biszkopt bowiem lubi upadać, nawet jeśli w piekarniku wygląda na udany, a postępowaliśmy zgodnie z przepisem na biszkopt.
Zdecydowanie najłatwiejszym i najbardziej różnorodnym z wypieków pozostają ciasteczka. W książkach kucharskich, na blogach czy w głowach naszych babci znajduje się cały wachlarz przepis na ciasteczka. Ciasteczka mogą więc być maślane, czekoladowe, przekładane kremem, kruche, nadziewane, zdrowe, wykonane z ziaren lub z dużą ilością cukru. Ciasteczka są także bardzo proste w przygotowaniu. Większość przepis na ciasteczka ogranicza się właściwie do zmiksowania wszystkich składników, rozwałkowania powstałej masy, uformowania odpowiedniego kształtu, ułożenia ciastek na blasze do pieczenia oraz wsadzenia i do piekarnika. Dalej wystarczy już tylko czekać aż się upieką.

Reklama: Najlepsze przepisy na bezy sprawdź na: https://delektujemy.pl/przepisy-na-ciasta/bezy/

VN:F [1.9.22_1171]
Oceny: 0.0/10 (0 głosów)
VN:F [1.9.22_1171]
Oceny: 0 (z 0 głosów)